Pomóż Marcelinie

 

 

Maseczki domowe
Zachęcamy do wypróbowania kilku maseczek domowej roboty.
Jeżeli wątpisz w celowość stosowania maseczek przygotowanych przez siebie przeczytaj krótki tekst o domowych maseczkach kosmetycznych.
Receptury maseczek do przygotowania w domu.
Zapraszamy i zachęcamy do własnych eksperymentów Zobacz domowe maseczki ..

Domowy wyrób kosmetyków
Masz za sobą pierwsze doświadczenia z własnej roboty maseczkami kosmetycznymi?
Dlaczego by nie spróbować zrobić sobie krem lub inny kosmetyk?


powrót

OLEJ ABISYŃSKI

(Crambe Abyssinica Seed Oil)
Nazwa handlowa: Plantasens Abyssinian Oil

Crambe Abysinica jest rośliną jednoroczną dorastającą do wysokości 60 - 100 cm w okresie kwitnienia wytwarza dużą liczbę drobnych białych kwiatów. Nasiona tej rośliny osiągają średnicę ok. 3 mm.

Naturalnym terenem występowania Crambe Abyssinica jest region Morza Śródziemnego zwłaszcza obszar zwany Abisynią (dzisiejsza Etiopia).

W latach czterdziestych dwudziestego wieku zapoczątkowano uprawę Crambe Abyssinica w USA w Północnej Dakocie, gdzie roślina zaaklimatyzowała się i jest uprawiana do dnia dzisiejszego. Uprawa Crambe Abyssinica prowadzona jest tam z zachowaniem naturalnych sposobów uprawy.

Nasiona Crambe Abyssinica zawierają 30% oleju. Olej ten jest wyjątkowo bogaty w długołańcuchowy nienasycony kwas erukowy (kwas cis 13-dokozenowy). Kwas erukowy zwykle stanowi ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju. Obecność kwasu erukowego stanowi o wyjątkowo korzystnych właściwościach pielęgnacyjnych oleju abisyńskiego.


Typowy skład kwasów tłuszczowych w oleju abisyńskim:
palmitynowy - od 1 do 4 %
palmitoleinowy - od 0,1 do 0,4 %
stearynowy - od 0,5 do 2%
oleinowy - od 10 do 25%
linolowy - od 7 - 15%
linolenowy - od 2 - 5%
arachidowy - od 0,5 do 2%
behenowy - od 1 do 3%
erukowy - od 50 - 65%
lignocerynowy - od 0 do 1%

Własności chemiczne oleju abisyńskiego (Fancor Abyssinian oil).
Liczba kwasowa: <0,5
Ciężar właściwy: 0,906 - 0,911
Liczba zmydlenia: 160 - 175
Liczba jodowa (Hanus): 90 - 105
Indeks refrakcji: 1,465 - 1,475

Inne właściwości oleju abisyńskiego:
Kolor: jasno żółty
Zapach: bez zapachu
Reologia: olej łatwo rozprowadza się, niska lepkość

Olej abisyński jest bardzo odporny na podwyższoną temperaturę.
Dla zbadania stabilności temperaturowej przeprowadzono test 24 godzinny w temperaturze 100 0C.
W trakcie testu dokonano pomiarów koloru i kwasowości. Pomiarów dokonano po 3, 5 i 24 godzinach. Pomiary nie wykazały zmian koloru i liczby kwasowej co świadczy o wyjątkowo wysokiej stabilności temperaturowej oleju.
Wykonano również test porównawczy odporności na podwyższoną temperaturę oleju abisyńskiego, słonecznikowego oraz sezamowego. Test przeprowadzono w temperaturze 110 0C.
Test polegał na pomiarze przewodności elektrycznej wody, w której rozpuszczono gazy wydzielane przez pogrzane oleje. Mierzono również czas jaki był potrzebny do wystąpienia pełnego zmęczenia termicznego olejów.

Wyniki testu:
Olej słonecznikowy - 8 godzin,
olej sezamowy - 12 godzin,
olej abisyński - 16 godzin.

Test wykazał że odporność temperaturowa oleju abisyńskiego jest dwukrotnie wyższa od oleju słonecznikowego, a o 30% wyższa od oleju sezamowego.


Zastosowanie oleju abisyńskiego w kosmetyce.

Kosmetyki pielęgnacyjne.

Olej abisyński jest łatwo wchłaniany przez skórę, dając znaczną poprawę wyglądu skóry i wyraźne wygładzenie powierzchni skóry. Poprawę wyglądu skóry uzyskiwano już po kilkukrotnym zaaplikowaniu oleju nawet w przypadkach występowania głębokich zmarszczek oraz bardzo znacznego wysuszenia skóry.

Ponieważ olej abisyński pozbawiony jest prawie zupełnie zapachu oraz posiada bardzo delikatny jasnożółty kolor możliwe jest stosowanie relatywnie dużych ilości tego oleju w recepturach białej kosmetyki bez ryzyka niekorzystnego wpływu na estetykę wyrobu.

W kosmetykach dekoracyjnych zastosowanie oleju abisyńskiego ułatwia dyspergowanie pigmentów, wzmacnia odczucie wygładzenia i nawilżenia skóry.

Zestawienie typowych dawek oleju abisyńskiego w różnych aplikacjach:

Kremy i lotiony - 1 do 4% - Efekt nawilżenia bez pozostawienia tłustego filmu na skórze. Wygładzenie skóry i spłycenie zmarszczek.

Produkty do mycia ciała - 1 do 2% - Efekt kondycjonujący zapobiega wysuszeniu skóry, łagodzi niekorzystne działanie środków powierzchniowo czynnych na skórę.

Pomadki i błyszczyki do ust - od 0,5% do ponad 10% - Nawilża i kondycjonuje skórę warg. Ułatwia równomierne rozprowadzenie kosmetyku, wzmacnia połysk. Może być stosowany jako uszlachetniacz do już stosowanych receptur.

Tusze, mascary - 0,5 do 1% - Wzmacnia wodoodporność kosmetyku, ułatwia równomierne rozprowadzenie pigmentów, kompatybilny z hydrokarbonami afilaktycznymi pomaga uzyskać efekt “długich rzęs”. Nie drażniący.

Fluidy i róże - 0,5 do 1% - Ułatwia równomierne rozprowadzenie kosmetyku (pigmentu) nawilża skóry, pozostawia cienką warstwę lipidową chroniącą skórę dając miłe odczucie po nałożeniu kosmetyku.

Szampony, odżywki do włosów, środki do układania włosów - 1 do 2% - Nadaje połysk, nawilża, pozostawia na włosach cienki nie obciążający film poprawiający wygląd.

Środki do prostowania włosów, trwałego układania włosów - 2 do 5% - Olej abisyński łagodzi podrażnienia wywoływane agresywnymi składnikami preparatów.



Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie prześlij nam swój adres e-mail.

E-mail:

Imię:   

Zgadzam się z Polityką Prywatności


Usługę obsługuje FreeBot

 

 


Surowce naturalne
Ponieważ coraz częściej otrzymujemy zapytania o naturalne surowce w małych opakowaniach. Zamieściliśmy listę surowców, które można nabyć w opakowaniach mniejszych niż te stosowane w przemyśle. Zapraszamy do zapoznania się z listą surowców.