Dzisiaj jest: Niedziela 5 września 2010 r. imieniny Doroty, Justyna, Wawrzyńca
 

Pomóż Marcelinie

MENU

Start

Maseczki domowe

Maseczki do włosów

Maseczki z alg

Algi zabiegi

Sposób na trądzik

Pielęgnacja paznokci

Rozstępy jak z nimi walczyć

Biomatrix

Cellulit

Młody wygląd

Zabieg parafinowy


Surowce kosmetyczne

Ekstrakty roślonne

Algi

Surowce dla hobbystów


Kontakt


Maseczki domowe
Zachęcamy do wypróbowania kilku maseczek domowej roboty.
Jeżeli wątpisz w celowość stosowania maseczek przygotowanych przez siebie przeczytaj ten tekst.
Receptury maseczek do przygotowania w domu.
Zapraszamy i zachęcamy do własnych eksperymentów Zobacz domowe maseczki ..

Domowy wyrób kosmetyków Masz za sobą pierwsze doświadczenia z własnej roboty maseczkami kosmetycznymi?
Dlaczego by nie spróbować zrobić sobie krem lub inny kosmetyk?

Algi - cudowne rośliny

Dużą popularność zyskały w kosmetyce algi (łac. algae), czyli glony. Jest to grupa roślin samożywnych o budowie jedno- lub wielokomórkowej. Nie mają one korzeni, liści i łodyg.

Algi można spotkać w morzach i oceanach, w wodach słodkowodnych (rzekach, jeziorach), w lodowatych wodach arktycznych, w gorących źródłach. Porastają one przybrzeżne obszary dna oceanów, mogą się unosić na powierzchni wody, wchodzą też w skład planktonu.
Glony są wykorzystywane w medycynie, w dietetyce niektórych narodów (np. Japończyków) oraz w kosmetyce (głównie morskie).

W ich składzie znajdują się aminokwasy, białka, lipidy, witaminy (A, z grupy B oraz C, E) i mikroelementy (wapń, jod, kobalt, cynk, miedź, mangan, magnez, brom, żelazo).

W preparatach kosmetycznych można znaleźć różne składniki wyizolowane z alg, np. aosainę (białko), karagen (poliwęglowodan), alginiany (sole kwasu alginowego), agar (stosowany jako zagęstnik i nośnik kosmetyków), alkohole cukrowe - mannitol i sorbitol.

Algi są stosowane w kosmetyce w postaci sproszkowanej (suszone) i jako ekstrakty dostępne w formie żelu lub cieczy.

Poniżej lista niektórych składników pierwiastków i związków chemicznych dostarczanych przez algi, które znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym: Agar - polisacharyd zbudowany z galaktozy z domieszką arabinozy. Postacią handlowa jest biały proszek trudno rozpuszczalny w zimnej wodzie, bez smaku i zapachu, który po rozpuszczeniu w gorącej wodzie i wystudzeniu tworzy galaretowatą masę. Ma właściwości żelujące, poprawia rozsmarowywalność i zapobiega wysychaniu kosmetyków emulsyjnych.

Karagen - zawiera polisacharydy śluzowe, które pęcznieją pod wpływem wody. Stosowany jest jako emulgator, środek osłaniający. Dzięki właściwościom hydrofilowym utrzymuje wilgotność stratum corneum.

Fukoidyna i laminaryna - wielocukry zawierające grupy sulfonowe. Mają zdolność wiązania mikro i makroelementów. Działają antykoagulacyjnie.

Kwas alginowy - służy do wyrobu mydeł jest dobrym stabilizatorem. Jego sole alginiany, stymulują przemianę materii i wiążą substancje szkodliwe. Są doskonałym zagęstnikiem kosmetyków.

Sorbitol - alkohol obniżający TEWL, stosowany jest w kremach o/w (formulacja olej w wodzie)

Mannitol - alkohol działający bakteriostatycznie i nawilżająco

Fikoerytryna - naturalny barwnik, chroniący przed promieniami UV

Polifenole - mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
Kwas foliowy - uczestniczy w procesach krwiotwórczych

Nienasycone kwasy tłuszczowe - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W preparatach z alg są odporne na utlenianie, co z punktu widzenia kosmetycznego jest niezmiernie ważne.

Mikroelementy -(przeciętnie 10 razy więcej niż u roślin lądowych): Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn - pierwiastki te z poliwęglowodorami tworzą kompleksy, co pozwala im łatwiej pokonać barierę lipidową naskórka.

Witaminy - A, B1, B2, B5, B6, B12, E, oraz C, której zawartość w krasnorostach jest większa niż w owocach cytrusowych.

Dobroczynne działanie alg na skórę i włosy jest związane z ich działaniem odżywczym i nawilżającym. Poprawiają ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych. Glony są wykorzystywane w preparatach do profilaktyki i leczenia celulitu, rozstępów, trądziku. Sproszkowane algi stosuje się w salonach kosmetycznych do okładów, zawijań, kąpieli regenerujących. Znajdują się one też w składzie mydeł odchudzających, maseczek do pielęgnacji włosów.

Ekstrakty alg stosuje się w szamponach i odżywkach do włosów (mają działanie regenerujące), w kremach i płynach do golenia (chronią skórę przed podrażnieniami). Są wykorzystywane w kosmetykach do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej (kremy, toniki), balsamach do ciała, kremach do masażu, pielęgnacji piersi i dekoltu, w preparatach do kąpieli. Glony działają korzystnie także na skórę suchą i starzejącą się.

Algi są znakomicie przyswajane przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny ich plazmy podobny jest do składu plazmy człowieka.

Najwięcej alg zbiera się u wybrzeży Bretanii, Japonii i Hawajów. Zawartość w roślinach dobroczynnych substancji zależy od czystości wód, w których rosną, oraz od warunków zbioru - od pory roku, pogody, a nawet fazy księżyca podczas "połowu". Zebrane algi najpierw mrozi się lub suszy. Następnie poddaje dalszej obróbce np. tzw. mikronizacji, wydobywaniu plazmy z ich komórek, pozyskiwaniu ekstraktów.


OPISY NIEKTÓRYCH ALG

SPIRULINA
Spirulina jest mikroalgą należy do rodziny Cyanophycea. Spirulina posiada charakterystyczną formę spiral wielkości ok. 250 mikronów.

Spirulina występuje w naturze w wodach tropikalnych oraz subtropikalnych. Obecnie jest również uprawiana w sztucznych warunkach w specjaline przystosowanych zbiornikach. Spirulina jest bardzo wartościowy materiałem kosmetycznym, jest bogata w proteiny,witaminę E, beta karoten. Spirulina posiada charakterystyczną zielono-granatową barwę. Spirulina dzięki zawartości kwasów tłuszczowych i witamin posiada własności stymulacyjne i regeneracyjne. Zawarte w Spirulinie proteiny wspomagają naprawę i odbudowę komórek. W kosmetyce Spirulina stosowana jest głównie w preparatach o działaniu przeciwzmarszczkowym oraz zapobiegających starzeniu się skóry.

Średnie wyniki analiz chemicznych (w suchej masie):
Proteiny 60 - 70%
Węglowodany 16 - 24%
Beta karoten 1 - 5 g/kg
Witamina E 120 - 140 ppm
Kwasy tłuszczowe nasycone 22 - 30 mg/g
Kwasy tłuszczowe nienasycone 16,5 - 18 mg/g
Fosfór 10 - 11 mg/g
Żelazo 4,3 - 6 mg/g
Magnez 2,6 - 3 mg/g
Mangan 34 - 40 ppm
Cynk 13 - 15 ppm

ASCOPHYLLUM NODOSUM
Ascophyllum Nodosum jest brązowym glonem morskim żyjącym na skałach w środkowej strefie obszarów obiętych pływami wody. Osiąga długość od ok. 30 - 200 centymetrów.
Ascophyllum Nodosum jest bardzo bogaty w pierwiastki śladowe, zwłaszcza w jod i żelazo oraz jest żródłem witaminy B, która jest jednym z podstawowych elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Duża zawartość polisacharydów przeciwdziała utracie wody.
Ascophyllum Nodosum jest często używany w preparatach kosmetycznych jako żródło pierwiastków śladowych.


Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie prześlij nam swój adres e-mail.
Imię  

Email


 NetSprint
Szukaj w sieci Szukaj na tej stronie
MENU II


Artykuły
Pat & Rub
Nowości
Księga gości
Linki
Inne


Surowce naturalne Ponieważ coraz częściej otrzymujemy zapytania o naturalne surowce do produkcji kosmetyków, postanowiliśmy dokonać pewnych modyfikacji naszego serwisu w części dotyczącej surowców kosmetycznych.
W wykazie surowców będą wyodrębnione te które spełniają kryteria stawiane przed naturalnymi składnikami kosmetyków.

Bezpłatny egzemplarz dla ciebie


Wszystkie prawa zastrzeżone 2006 - 2009.   http://maseczki.8am.pl   Maseczki kosmetyczne
***   Dieta, Reiki music, Horoskopes   ***   Sony Alpha 330L - Save $130