Dzisiaj jest: Środa 26 listopada 2014 r. imieniny Leona, Leonarda, Lesławy
 

Pomóż Marcelinie

MENU

Start

Maseczki domowe

Maseczki do włosów

Maseczki z alg

Algi zabiegi

Glinki

Sposób na trądzik

Trądzik a kwasy tłuszczowe

Pielęgnacja paznokci

Rozstępy jak z nimi walczyć

Biomatrix

Cellulit

Młody wygląd

Zabieg parafinowy


Surowce kosmetyczne

Ekstrakty roślonne

Algi

Surowce dla hobbystów


Kontakt


Maseczki domowe
Zachęcamy do wypróbowania kilku maseczek domowej roboty.
Jeżeli wątpisz w celowość stosowania maseczek przygotowanych przez siebie przeczytaj ten tekst.
Receptury maseczek do przygotowania w domu.
Zapraszamy i zachęcamy do własnych eksperymentów Zobacz domowe maseczki ..

Domowy wyrób kosmetyków Masz za sobą pierwsze doświadczenia z własnej roboty maseczkami kosmetycznymi?
Dlaczego by nie spróbować zrobić sobie krem lub inny kosmetyk?

 

powrót

OLEJ ARGANOWY

(Argania spinosa Seed Oil)
Nazwa handlowa: Argan oil

Olej arganowy pozyskiwany jest z orzechów drzewa arganowego (Argania spinosa). Metodą tłoczenia na zimno.
Drzewo arganowe występuje w naturze tylko w jednym regionie, jest to południowo-zachodnia część Maroka. Lokalna ludność (plemiona berberyjskie) znała i wykorzystywała olej arganowy od stuleci.
Ponieważ Berberowie to dość tajemniczy lud, wiedza o oleju i jego właściwościach była również niedostępna dla obcych. Dopiero w drugiej połowie dwudziestego wieku nauka zainteresowała się olejem arganowym i bliżej poznano jego właściowości.

Pomimo niewątpliwych zalet, szerokie wykorzystanie oleju arganowego ograniczane jest przez jego wysoką cenę.
Z drugiej strony wysoka cena oleju skłania do podejmowania próby aklimatyzacji drzewa arganowego w innych regionach świata.
Najbardziej zaawansowana jest aklimatyzacja na Pustyni Negew (Izrael). Rosnące tam drzewa już owocują i możliwa jest produkcja oleju.

Typowy skład oleju arganowego.

Kwasy tłuszczowe:
kwas palmitynowy - od 10 do 14%
kwas stearynowy -od 4 do 6 %
oleinowy - 43%
linolowy - 37%
alfa- linolenowy (omega 3) - do 0,6%

Sterole:
Schottenol - do 48%
Spinasterol - do 42%
Delta-7 Avenesterol- do 5%
3-Sitosterol (Stigmasta -8,22 -3B-ol)- do 5%
Campesterol - do 0,4%
Łącznie olej zawiera 3200 mg/kg steroli.

Tocopherols:
Alfa-tocopherol - ponad 4%
Delta-tocopherol - ponad 83%
Gamma-tocopherol - 11,6%
Łącznie olej zawiera 695 - 720 mg/kg tokoferoli.

Inne:
Polifenole - 60 mg/kg
Alkohole trojterpenowe - 1800 mg/kg

Własności chemiczne oleju arganowego:
Wartość jodowa: 98,1
Liczka zmydlenia: ok. 195
Indeks refrakcji: 1,468
Frakcje niezmydlające się: 1%
Emulsja O/W optymalne HLB: 11 (+/- 1.0)

Pomimo że olej arganowy jest dość odporny na przegrzanie, dla zachowania jego cennych właściwości nie należy podgrzewać go powyżej 60 - 65 0 C.

Olej arganowy (Argania spinosa) - bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej.
Olej ma właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne.


Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie prześlij nam swój adres e-mail.

E-mail:

Imię:   

Zgadzam się z Polityką Prywatności


Usługę obsługuje FreeBot

MENU II


Artykuły
Pat & Rub
Nowości
Księga gości
Inne

 


Surowce naturalne
Ponieważ coraz częściej otrzymujemy zapytania o naturalne surowce w małych opakowaniach. Zamieściliśmy listę surowców, które można nabyć w opakowaniach mniejszych niż te stosowane w przemyśle. Zapraszamy do zapoznania się z listą surowców.

 

Wszystkie prawa zastrzeżone 2006 - 2014.   http://maseczki.8am.pl   Maseczki kosmetyczne     Polityka prywatności
***   Dieta, Reiki music, Horoskopes   ***   -      Dla TESTEREK