Pomóż Marcelinie

 

 

Maseczki domowe
Zachęcamy do wypróbowania kilku maseczek domowej roboty.
Jeżeli wątpisz w celowość stosowania maseczek przygotowanych przez siebie przeczytaj krótki tekst o domowych maseczkach kosmetycznych.
Receptury maseczek do przygotowania w domu.
Zapraszamy i zachęcamy do własnych eksperymentów Zobacz domowe maseczki ..

Domowy wyrób kosmetyków
Masz za sobą pierwsze doświadczenia z własnej roboty maseczkami kosmetycznymi?
Dlaczego by nie spróbować zrobić sobie krem lub inny kosmetyk?


Śliwki niedoceniany owoc!

Śliwki są jednymi z najstarszych roślin owocowych, które były uprawiane i wykorzystywane przez człowieka. O śliwkach wspominał już Teofrast (uczony i filozof żyjący w czasach Arystotelesa 300 lat p.n.e. w antycznej Grecji), również starożytny Rzym bardzo cenił sobie ten owoc. Dzisiaj śliwki są nieco zapomnianym owocem a warto włączyć go do swojej diety.

Wykorzystajmy urodzaj śliwek.

Ten smaczny owoc nie jest obecnie doceniany w stopniu na jaki zasługuje.

Śliwki odmładzają, są bogate w potas, zawierają witaminy z grupy B i witaminę C, jedz je codziennie.

Badania naukowe dowiodły, że śliwki należą do owoców o najwyższej zawartości antyutleniaczy, 1/3 do pól szklanki śliwek dziennie skutecznie opóźni procesy starzenia się organizmu.

Te korzystne działanie posiadają wszystkie gatunki i odmiany śliwek a zawdzięczają je obecności kwasu chlorogenowego.

Kwas ten ma silne własności antyoksydacyjne,chroni przed utlenianiem lipidy będące składnikiem komórek mózgu.

Kwas chlorogenowy hamuje wchłanianie cukrów, pomaga w redukcji masy ciała (dieta odchudzająca), ma własności przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Ponadto śliwki zawierają błonnik, który ułatwia spalanie i redukcje tłuszczów a dzięki temu przyspiesza redukcje wagi a także obniża poziom złego cholesterolu (LDL).

Śliwki poprawiają przyswajanie żelaza przez organizm.

Śliwki mogą być dodatkiem wielu potraw, sałatek, pieczonego mięsa. Knedle, naleśniki ze śliwkami są prawdziwymi przysmakami, świetnie smakuje zupa śliwkowa.

Kto nie powinien jeść śliwek? Cukrzycy powinni uważać ponieważ śliwki wpływają na poziom cukrów we krwi i podnoszą wrażliwość organizmu na insulinę. Osoby mające problemy z wydolnością nerek.

Pamiętać też trzeba, że śliwki spożywane w większych ilościach działają przeczyszczająco :)



Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie prześlij nam swój adres e-mail.

E-mail:

Imię:   

Zgadzam się z Polityką Prywatności


Usługę obsługuje FreeBot

 

 


Surowce naturalne
Ponieważ coraz częściej otrzymujemy zapytania o naturalne surowce w małych opakowaniach. Zamieściliśmy listę surowców, które można nabyć w opakowaniach mniejszych niż te stosowane w przemyśle. Zapraszamy do zapoznania się z listą surowców.