Dzisiaj jest: Niedziela 5 września 2010 r. imieniny Doroty, Justyna, Wawrzyńca
 

Pomóż Marcelinie

MENU

Start

Maseczki domowe

Maseczki do włosów

Maseczki z alg

Algi zabiegi

Sposób na trądzik

Pielęgnacja paznokci

Rozstępy jak z nimi walczyć

Biomatrix

Cellulit

Młody wygląd

Zabieg parafinowy


Surowce kosmetyczne

Ekstrakty roślonne

Algi

Surowce dla hobbystów


Kontakt


Maseczki domowe
Zachęcamy do wypróbowania kilku maseczek domowej roboty.
Jeżeli wątpisz w celowość stosowania maseczek przygotowanych przez siebie przeczytaj ten tekst.
Receptury maseczek do przygotowania w domu.
Zapraszamy i zachęcamy do własnych eksperymentów Zobacz domowe maseczki ..

Domowy wyrób kosmetyków Masz za sobą pierwsze doświadczenia z własnej roboty maseczkami kosmetycznymi?
Dlaczego by nie spróbować zrobić sobie krem lub inny kosmetyk?

SUROWCE KOSMETYCZNE

Na tej stronie publikujemy listę surowców kosmetycznych stosowanych w produkcji różnych rodzajów kosmetyków, poczynając od wyrobów toaletowych poprzez kosmetyki kolorowe, kosmetyki do pielęgnacji włosów a na kosmetykach do pielęgnacji skóry kończąc.
Surowce kosmetyczne wymienione będą według nazw INCI i numerów CAS w miarę możliwość lista uzupełniona będzie krótkim opisem funkcji pełnionej przez dany surowiec w gotowym wyrobie.

Informacji w sprawie zakupów surowców udzielamy pod adresem e-mail: surowce@op.pl

Wykaz surowców kosmetycznych.

NAZWA INCI NUMER CASOPIS
Abisyński Olej
(Crambe Abyssinica Seed Oil)
Produkt naturalny.
68956-68-3Olej posiadający unikalne własności. Zawiera znaczne ilości nienasycownych kwasów tłuszczowych (C22). Bardzo odporny na wysoką temperaturę i utlenianie. Testy wykazły że odpornośc na utlenianie jest o ok. 40% wyższa niż oleju sezamowego a 2 krotnie wyższa od oleju słonecznikowego.
Olej abisyński znajduje szerokie zastosowanie w wyrobach kosmetycznych. W pielęgnacji włosów nadaje połysk poprawia nawilżenie nie obciążając włosów. W kosmetykach kolorowych poprawia zwilżenie pigmentów, podwyższa intensywność kolorów, poprawia adhezje wyrobu do skóry, działa jako emolient. W kosmetyce pielęgnacyjnej odpowiedni do formlacji O/W i W/O, stosowany w preparatach do demakijażu, kremach pielęgnacyjnych, kremach do masażu.
Olej abisyński może być stosowany w zakresie pH od 3 - 9.
Produkt dostępny w opakowaniach po 15,88 kg.
Alantoina
(Allantoin)
97-59-6Alantoina działa przeciwzapalnie i ściągająco, przyśpiesza regenerację skóry.
Dostępna w pojemnikach po 25 kg.
Benzalkonium chloride8001-54-5Środek powierzchniowo czynny, stosowany w kondycjonerach, posiada własności odkażające
Avocado Butter
masło z oleju awokado
  Olej z awokado posiada wyjątkowe własności regenerujące i zmiękczające skórę. Posiada zdolność do bardzo głębokiej penetracji skóry, bogaty w lecytyne i fitosterole stymuluje syntezę kolagenu, wysoka zawartośc witaminy E zapobiega degradacji skóry wywołanej wolnymi rodnikami. Olej z awokado hamuje rozwój bakterii dzięki czemu jest wartościowym składnikiem preparatów przeciwtrądzikowych. Olej z awokado jest również naturalnym filtrem UV-A i UV-B.
Ceteareth-2 68439-49-6Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Caprylic-capric triglyceride052622-27-2Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Ceteareth-268439-49-6Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Ceteareth-1268439-49-6Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Ceteareth-2068439-49-6Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Ceteareth-25  Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Ceteareth-30  Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Cetearyl alcohol  Alkohol tłuszczowy
Cetearyl ethylhexanonate  Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Cetrimonium chloride  Środek powierzchniowo czynny, stosowany w kondycjonerach, preparatach antystatycznych do włosów
Cholesterol57-88-5Stosowany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym.
Cocoa Butter
Theobroma Cacao ( Cocoa ) Seed Butter
masło kakaowe
Produkt naturalny.
8002-31-1, 84649-99-0 Emolient stosowany w kosmetykach i farmaceutykach łagodzi podrażnienia skóry, posiada własności ochronne przeciw promieniom UV.
Produkt dostępny w opakowaniach po 25 kg.
Cocoamide DEA  Środek podwyższający lepkość, środek zmiękczający działający na skórę i włosy, stosowany w wyrobach toaletowych i kosmetykach do włosów.
Cocoamide MEA  Środek podwyższający lepkość, środek zmiękczający działający na skórę i włosy, stosowany w wyrobach toaletowych i kosmetykach do włosów.
Cocoamidopropyl betaine  Łagodny środek powierzchniowo czynny, podwyższający lepkość, stosowany w szamponach i płynach kąpielowych
Coco-Caprylate/Caprate00000-25-2Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Decyl oleate3687-46-5Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Diazolidinyl Urea
Mackstat 2G
78491-02-8 Konserwant
Dostępny w pojemnikach po 25 kg.
Dicapryl ether  Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
DIMETHICONE PEG-8 ADIPATE Emolient, środek kondycjonujący do włosów i skóry
DIMETHICONE PEG-8 LANOLATE207409-70-9Emolient, środek kondycjonujący do włosów i skóry
DIMETHICONE PEG-8 MEADOWFOAMATE
Fancorsil LIM-1
157479-51-1Emolient, środek kondycjonujący do włosów i skóry
DIMETHICONOL MEADOWFOAMATE157479-50-0 Emolient, środek kondycjonujący do włosów, nadający połysk, odbudowa włosa
DMDM Hydantoin
Macstat DM
6440-58-0 Konserwant
Dostępny w opakowaniach po 25 kg.
Ethylhexyl palmitate Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Ethylhexyl stearate Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Evening Primrose Butter
Masło z oleju wiesiołka dwuletniego
(Oenothera biennis)
  Olej z wiesiołka posiada wlaściwości zapobiegnia formowaniu się zmarszczek, pomaga zachować elastyczność skóry, przeciwdziała stanom zapalnym skóry, polecany również do pielęgnacji włosów i skóry głowy w preparatach wzmacniających włosy i zapobiegających wypadaniu włosów. Olej w formie masła dodatkowo ma wkorzystny wpływ na stabilność emulsji kosmetycznych.
Glycerin Stosowana w kosmetykach jako środek nawilżający, zmiękczający, posiada właściwości emulgujące i zagęszczające
Glyceryl Polyacrylate, Dimethicone, Cyclomethicone
Fancorsil HA Super
56-81-5; 9003-01-4; 9006-65-9; 69430-24-6; 541-02-6 Emulgator stosowany do produkcji głównie emulsji O/W może być użyty do uzyskania emulsji W/O. Uzyskanie emulsji O/W przy pomocy tego emulgatora jest wyjątkowo łatwe. Emulgacja następuje w temperaturze pokojowej przy minimalnej agitacji. Uzyskana emulsja charakteryzuje się wyjątkowo dużą stabilnością. Zakres pH od 4,5 do 9. Emulgator toleruje alkohol etylowy do ok. 27%. Uzyskana emulsja daje po aplikacji bardzo przyjemne odczucia na skórze.
Emulgator nie toleruje soli i elektrolitów.
Produkt dostępny w beczkach 160 kg oraz pojemnikach po 25 kg.
Hydrogenated Polyisobutene
Fancol Polyiso
40921-86-6, 61693-08-1Emolient. Dostępny w kilku rodzajach różniących się masą cząsteczkową w zakresie od 216 do 840. Surowiec znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów, pielęgnacji skóry oraz kosmetyce kolorowej.
Produkt dostępny w pojemnikach po 25 kg oraz beczkach 170 kg.
ISODODECANE13475-82-6 Środek stosowany w kosm kolorowej i pielęgnacji włosów.
Produkt dostępny w opakowaniach po 148 kg.
ISOEICOSANE52845-07-5 Środek stosowany w kosmetykach do pileęgnacji włosów, w kosm. kolorowych wzmacnia połysk, w pielęgnacji skóry jako środek nawilżający, dobrze współpracuje z silikonami.
Produkt dostępny w opakowaniach po 170 kg.
ISOHEXADECANE4390-04-09Emolient. Środek wzmacniający połysk, poślizg, stosowany w kosmetyce kolorowej i pielęganacyjnej - jako środek nawilżający. Doskonały w produktach do opalania. Surowiec dostępny w beczkach po 160 kg oraz pojemnikach 25 kg.
Kaolin USP/BP12141-46-7Surowiec stosowany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz do produkcji farb i lakierów.
Surowiec dostępny w pojemnikach 25 kg.
Karite butter
(Shea butter)
olej z masłosza
Produkt naturalny.
194043-92-0 Olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, doskonały emolient, nawilża i zmiękcza skórę, Shea butter zawiera kwas cynamonowy dzięki czemu posiada własności ochronne przed promieniami UV.
Surowiec dostępny w pojemnikach po 25 kg.
Koenzym Q10303-98-0 Silny antyoksydant. Surowiec w jakości farmaceutycznej EP5.
Produkt dostępny w pojemnikach: 1 kg, 5 kg, 25 kg.
Kwas poliakrylowy 9003-01-4Zagęstnik stosowany w produkcji kosmetyków.
Kwas mlekowy
L(+) lactic acid
598-82-3Surowiec kosmetyczny o działaniu: nawilżającym, rozjaśniającym, złuszczającym, regulującym pH oraz antybakteryjnym.
Surowiec dostępny w opakowaniach po 20 i 50 kg.
Lanolina USP farmaceutyczna8005-54-0Surowiec stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Laureth-23055-93-4Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Laureth-33055-94-5Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Laureth-45274-68-0Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Laureth-7003055-97-8Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Laureth-83055-98-9Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Meadowfoam Delta-Lactone
MEADOWLACTONE
321735-36-8 Unikalny produkt zmieniający właściwości lipofilne i hydrofilne w funkcji zmian pH środowiska. Doskonale funkcjonuje w preparatach nawilżających skórę.
Wkrótce zamieścimy dokładniejszy opis tego surowca.
Produkt dostępny w opakowaniach po 5 kg.
MEA-laureth sulfate Surfaktant, środek powierzchniowo czynny stosowany w szamponach płynach kąpielowych, środek silnie pieniący
MEA lauryl sulfate Surfaktant, środek powierzchniowo czynny stosowany w szamponach płynach kąpielowych, środek silnie pieniący
MULTIPLE HYDRATION COMPLEX
Safflower Oil, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit, Olive Oil Unsaponifiables, Lecithin
8001-23-8, 153065-40-8, 194043-92-0, 111-02-4, 8002-43-5Wieloskładnikowy kompleks nawilżający skórę. Wszystkie składniki są pochodzenia naturalnego.
Produkt dostępny w pojemnikach po 15,88 kg.
Myristyl alcohol Alkohol tłuszczowy
Myrystyl myristate Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Nonoxynol-47311-27-5 9016-95-9Niejonowy środek powierzchniowo czynny
Nonoxynol-69016-45-9Niejonowy środek powierzchniowo czynny,stosowany w kosmetykach i farmacji
Nonoxynol-827177-05-5 9016-45-9Niejonowy środek powierzchniowo czynny,stosowany w kosmetykach i farmacji
Nonoxynol-99016-45-9Niejonowy środek powierzchniowo czynny, posiada własności bakteriobójcze
Nonoxynol-1027177-08-8Niejonowy środek powierzchniowo czynny,stosowany w kosmetykach i farmacji
Nonoxynol-129016-45-9Niejonowy środek powierzchniowo czynny,stosowany w kosmetykach i farmacji
Octyldodecanol005333-42-6Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Olej parafinowy farmaceutyczny8042-47-5Olej stosowany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Olej wazelinowy farmaceutyczny Olej stosowany w przemysle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Oleoamide DEA Środek podwyższający lepkość, środek zmiękczający działający na skórę i włosy, stosowany w wyrobach toaletowych i kosmetykach do włosów.
Oleth-20000-44-0Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Oleth-5999999-87-3Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Oleth-10999999-87-2Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Oleth-209004-98-2Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Oleth-309004-98-2Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Oleth-509004-98-2Emulgator stosowany w produkcji kremów, mleczek, lotionów O/W i W/O
Oleyl alcohol000143-28-2Alkohol tłuszczowy
Parafina stała farmaceutyczna w taflach8002-74-2Dostępne są parafiny o róznych temperaturach topnienia (42 - 60).
Parafina stała farmaceutyczna w granulkach8002-74-2Dostępne są parafiny o róznych temperaturach topnienia (42 - 60).
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil 061788-85-0 emolient, emulgator,środek powierzchniowo czynny, zagęstnik
PEG-2 Dimeadowfoamamidoethylmonium Methosulfate68153-72-0Kondycjoner stosowany w kosmetykach do pielęgnacji włosów.
Phenoxyethanol (and) DMDM Hydantoin (and) Methylparaben (and) Propylparaben
Paragon III
  Konserwant
Dostępny w pojemnikach po 25 kg.
Sodium cetearyl sulfate Surfaktant, środek powierzchniowo czynny stosowany w szamponach płynach kąpielowych, środek silnie pieniący
Sodium lauryl sulfate Surfaktant, środek powierzchniowo czynny stosowany w szamponach płynach kąpielowych, środek silnie pieniący
Sodium Styrene/Acrylates Copolymer Zmętniacz (opacifier) do kosmetyków, wyrobów chemii gospodarczej.
Surowiec dostępny w beczkach 200 kg lub paletopojemnikach 1000 kg.
Sorbitan laurate001338-39-2Emulgator, koemulgator stosowany w emulsjach O/W i W/O
Sorbitan oleate001338-43-8Emulgator, koemulgator stosowany w emulsjach O/W i W/O
Sorbitan palmitate26266-57-9Emulgator, koemulgator stosowany w emulsjach O/W i W/O
Sorbitan stearate001338-41-6Emulgator, koemulgator stosowany w emulsjach O/W i W/O
Sorbitan sesquioleate Emulgator, koemulgator stosowany w emulsjach O/W i W/O
Sorbitol50-70-4 Surowiec stosowany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym.
Stearic acid
kwas stearynowy
 Lubrikant, stosowany w produkcji mydeł, kremów do golenia.
Stearyl alcohol112-92-5Alkohol tłuszczowy
Stearyna  Przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.
Sweet Almond Butter
masło z oleju migdałowego
 Olej z migdałowego bogaty w witaminę F i przeciwutleniacze, posiada zdolność głębokiego penetrowania skóry wspomaga naturalne procesy zachodzące w skórze. Emolient, srodek kondycjonujący. W formie masła dodatnio wpływa na stabilność emulsji kosmetycznych.
TEA lauryl sulfate  Surfaktant, środek powierzchniowo czynny stosowany w szamponach płynach kąpielowych, środek silnie pieniący
Terpeny pomarańczowe5989-27-5Substancja zapachowa, stosowana również jako rozpuszczalnik.
Triisostearin26942-95-0Emulgator, lubricant, emolient, solubizer, czynnik natłuszczający stosowany w maściach, kremach,mleczkach i wyrobach toaletowych
Wazelina farmaceutyczna biała  Surowiec dostępny w beczkach po 175 kg.  
Wazelina farmaceutyczna zółta  Surowiec dostępny w beczkach po 175 kg.  
Wazelina roślinna
Vegetable petrolatum
  Surowiec pochodzenia roslinnego bogaty w naturalne kwasy tłuszczowe, w wielu aplikacjach może być stosowany jako substytut wazeliny białej, wzmacnia połysk w kosmetykach do włosów i kosm. kolorowych, poprawia nawilżenie skóry, dostępny w beczkach po 175 kg.  
Wosk carnauba8015-86-9Surowiec dostępny w opakowaniach po 25 kg. 
Wosk paracera Surowiec dostępny w opakowaniach po 25 kg. 
Wosk pszczeli bielony
Beeswax white
8012-89-3   Surowiec dostępny w opakowaniach po 25 kg. 

Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie prześlij nam swój adres e-mail.
Imię  

Email


 NetSprint
Szukaj w sieci Szukaj na tej stronie
MENU II


Artykuły
Pat & Rub
Nowości
Księga gości
Linki
Inne


Surowce naturalne Ponieważ coraz częściej otrzymujemy zapytania o naturalne surowce do produkcji kosmetyków, postanowiliśmy dokonać pewnych modyfikacji naszego serwisu w części dotyczącej surowców kosmetycznych.
W wykazie surowców będą wyodrębnione te które spełniają kryteria stawiane przed naturalnymi składnikami kosmetyków.

Bezpłatny egzemplarz dla ciebie


Wszystkie prawa zastrzeżone 2006 - 2009.   http://maseczki.8am.pl   Maseczki kosmetyczne
***   Dieta, Reiki music, Horoskopes   ***   Sony Alpha 330L - Save $130